top of page
Goedele Moermans

Bekkenbodem en diafragma

Je bekkenbodemspieren en je middenrif werken samen.

Als je inademt gaat je diafragma naar beneden omdat je longen groter worden. Tegelijkertijd gaat je buik wat naar voor maar ook je bekkenbodem gaat een beetje naar beneden. Als je uitademt gaat je diafragma terug naar boven omdat je longen terug wat kleiner worden. Je buik zakt weer en je bekkenbodem gaat weer omhoog.


Als je oefeningen doet om jouw bekkenbodemspieren te trainen is het ook belangrijk om gebruik te maken van je ademhaling. Een juiste contractie van je bekkenbodemspieren wilt zeggen dat je naast het sluiten ook probeert te liften.


Hieruit kan je afleiden dat bij het uitademen jouw bekkenbodem omhoog gaat en al wat lift: je gaat je bekkenbodem proberen aan te spannen en liften tijdens het uitademen.


Tijdens het inademen doe je niets, tijdens het uitademen probeer je jouw bekkenbodemspieren aan te spannen.

Om een juiste contractie uit te voeren kan je je proberen in te beelden dat je een blauw besje met je vagina probeert vast te nemen en op te heffen. Of dat je een smoothie probeert op te slurpen via een rietje. Of dat je spaghetti eet. Of dat jouw vagina een lift is die de deuren sluit en omhooggaat.


Probeer ze gerust eens allemaal uit.



Comments


bottom of page