top of page
Goedele Moermans

Bekkenbodemwat?

Je bekkenbodemspieren zijn een groep van spieren die in de bodem van je bekken liggen. Ze hangen vast aan je benige bekken, namelijk aan je schaambeen, zitknobbels en staartbeen.


De bekkenbodemspieren bestaan uit 3 lagen van spieren: de oppervlakkige laag, middelste laag en de diepe laag spieren. Deze lagen werken allemaal samen om zo te komen tot de meest optimale werking.


Je bekkenbodemspieren kunnen opspannen en ontspannen. Bij het opspannen is het de bedoeling dat deze spieren ervoor zorgen dat je continent bent. Dit betekent dat je urine, windjes en stoelgang kan ophouden op de momenten dat jij dat wilt.

Daarnaast hebben deze spieren ook een belangrijke steunfunctie. De bekkenbodem werkt zoals een trampoline. Op deze trampoline liggen je organen die in je bekken liggen (blaas, baarmoeder en darmen). Bij een verhoogde druk in de buik, zoals bijvoorbeeld hoesten, lachen, niezen en springen, gaat deze trampoline ervoor zorgen dat je organen terug mee omhoog veren en dus ook goed ondersteund worden.

Het goed kunnen ontspannen van de spieren gaat er net voor zorgen dat je jouw blaas en darmen kan ledigen als jij dat wilt. Maar het goed kunnen ontspannen gaat er ook net voor zorgen dat je jouw spieren goed kan gebruiken (= opspannen) op de juiste momenten en dat de spieren op deze momenten niet al uitgeput zijn van constant aanspannen.

Nog een belangrijke functie is de seksuele kant. Deze spieren helpen om een erectie van zowel penis als clitoris tot stand te brengen en houden. Daarnaast hebben ze ook een belangrijke functie bij een orgasme.


Het is de juiste afwisseling tussen opspannen én ontspannen die zorgt voor een gezonde en goed functionerende bekkenbodem.



Comments


bottom of page