top of page
Goedele Moermans

Hoe span ik mijn bekkenbodemspieren op?


Veel vrouwen en mannen zijn zich doorgaans niet bewust van hun bekkenbodemspieren. Ze weten vaak niet waar deze zich precies bevinden, laat staan hoe ze correct op te spannen.


Je bekkenbodemspieren correct leren aanspannen vraagt in het begin vaak wat oefening en concentratie. In de vorige blog kan je lezen waar deze spieren zich precies bevinden en wat hun functie is.


Bij het opspannen van de bekkenbodemspieren is het de bedoeling dat je probeert om te sluiten én te liften. Ik ga een aantal instructies omschrijven die kunnen helpen om beter te begrijpen hoe je jouw spieren aanspant.

  1. Probeer je spieren aan te spannen alsof je jouw plas en stoelgang wilt ophouden.

  2. Probeer met je vagina een blauw besje vast te pakken en op te tillen.

  3. Probeer je in te beelden dat je met jouw vagina een dikke smoothie via een rietje wilt opzuigen.

  4. Beeld je in dat je vagina de zwemmende beweging van een kwal maakt.

  5. Beeld je in dat je vagina een lift is waarvan de deuren sluiten en de lift daarna omhoog gaat.

Niet iedere instructie werkt bij iedereen even goed. Probeer ze gerust allemaal eens uit en kies dan voor jezelf welke het beste werkt. Misschien ken je er zelf nog eentje die beter werkt voor jou? Deel ze gerust hieronder 😊. Test dan ook eens of je je spieren in andere houdingen ook kan aanspannen. Lukt het je ook als je op je rug of je zij ligt, als je op je handen en knieën steunt, als je zit of als je staat?


Maar opspannen is niet het enige dat belangrijk is voor de bekkenbodemspieren. Ontspannen is net zo belangrijk. Probeer na iedere contractie ook weer goed te ontspannen. Laat het besje los, laat de kwal naar beneden gaan weer, laat de lift terug naar de begane grond gaan.


Succes!



Comments


bottom of page